Zenélő Hangya

Pénzügyi Tervezés

Balanszban-Test Szellem Lélek

2018. november 10. 21:07 - Zenélő Hangya

A titok az egyensúly

Test+Szellem+Lélek=Egyensúly

environmental-protection-326923_1920.jpg

 

Biztosan te is hallottad már valahol ezt a sokszor ismételt alapigazságot.

De mégis hogyan jön ez a pénzügyi tervezéshez? Mielőtt jobban elmerülnénk a témában tisztázzuk pontosan miért foglalkozunk ezzel a témával...

Mint a legtöbb embernek, lehet,hogy neked is adódott már olyan helyzet az életében, amikor hirtelen dönteni kellett. Amikor az élettől kaptál egy olyan lehetőséget vagy éppen kihívást,amire az adott pillanatban kicsit sem voltál felkészülve.Talán már megesett veled is,hogy éppen boldognak érezted magad,nyugodtan,magabiztosan élted a kis mindennapjaidat, aztán egyszer csak valaki váratlanul kihúzta a lábad alól a talajt.Ilyenkor sokan pánikba esnek és elkeserednek.Emellett pedig elkezdik a sorsot, a környezetüket vagy éppen a csillagállást hibáztatni.A sok kudarc és csalódás okozta keserűség felülkerekedik a vágyakon ,de olykor még a józan észen is és sokakat olyan mélyre ránt ahonnan már valóban nehéz kimászni.

accidental-slip-542551_1920.jpg

Nem árt azonban tisztázni,hogy pontosan ki is verte ki a fagyit a kezedből....

Szerinted ki a hibás azért,hogy pont ott tartasz ahol tartasz?

Ez most nem fog jól esni...De valamilyen mértékben, néhány kirívó  esettől és váratlan tragédiától eltekintve, szinte biztos,hogy te is felelős vagy a kialakult helyzetért.A pénzügyeidre pedig ez fokozottan igaz.

Személy szerint megértem,hogy ez sokakat mélyen érint, hiszen senkinek nem könnyű felelősséget vállalnia a saját életéért.Különösen igaz ez  akkor amikor nem igazán vagyunk kibékülve a saját helyzetünkkel.Felelősséget vállalni sokszor kifejezetten nehéz feladat. De a tükörbe egyszer bele kell nézni. És még mindig jobb ha te választod meg az időpontot...A legjobb időpont pedig mindig a most!A feladat nem könnyű.De nézd...házat sem építesz alap nélkül,így bármit is akarsz felépíteni,ha biztos tartást szeretnél neki adni,előbb valamennyire le kell ásnod a mélybe.

people-3169395_1920.jpg

Eszem ágában sincs azt sugallni,hogy ostorozd magad a bűneidért!

Nem!De hidd el amint nem azon agyalsz,hogy másnak mit kellett volna máshogy csinálnia ahhoz,hogy ne járj ilyen pórul,akkor rögtön nem fogod magad olyan tehetetlennek és kiszolgáltatottnak érezni!

Mások tetteit csak ritkán tudjuk előre kiszámítani.Megérteni sem mindig könnyű. Tekints ezekre úgy mint leckékre, kihívásokra. Keresd az értelmét és vállald a felelősséget!Ahhoz,hogy az életed bármelyik területét rendbe tedd, ahhoz előbb magadban kell rendet tenned!Legyen szó magánéletről vagy pénzügyekről.Csak akkor tudsz harmóniát teremteni magad körül,ha benned harmónia van...

freedom-2278029_1920.jpg

Bárhol is tartasz most , ugyanúgy döntések sokasága fog oda vezetni ahol most lenni szeretnél, mint ahogy döntések sokasága vezetett el ide ahol most vagy.

Ne hibáztasd magad ezért.Hiszen pont ezektől a döntésektől lettél az az ember aki vagy.Szerinted a sikeres emberek nem hibáznak? Dehogynem!

"Mindenkinek megvan a maga keresztje"

Itt az idő,hogy miután vállaltad a felelősséget, megbocsáss magadnak!

És most dönts!

hand-457335_1920.jpg

Megértem ha a korábbi rossz döntések eltántorítanak attól,hogy beleállj a helyzetedbe, de nem győzöm elégszer ismételni.Aki nem irányítja a saját életét azét majd irányítják a körülmények.

Ha a régi út már járhatatlan,kitaposol magadnak egy

másikat vagy körözöl tovább egy helyben?

round-2112233_1920.jpg

Ha a toporgást választod, nem valószínű,hogy változni fog a helyzeted. És ha mégis akkor valószínű,hogy a következő kellemetlen meglepetés ugyanúgy padlóra fog küldeni, mint első alkalommal.

Menj  elébe a dolgoknak!Teremts magad körül egyensúlyt, így kevesebb terhelés fog jutni egy adott területre és kevésbé fog fájni,ha azon az egy területen valami mégsem úgy jön össze ahogy azt elképzelted.

harmony-2046043_1920.jpg

Jó jó...Nagy okosság, biztos nem először hallod. De itt jön a kérdés. Mégis ,hogy?

Ahhoz,hogy igazán megerősödj, nem csak a tested, a lelked és az elméd is ugyanúgy edzeni kell!

Biztosan sokan osztoztok a véleményemben,hogy csak akkor vagyunk igazán boldogok és kiegyensúlyozottak amikor mindhárom terület rendben van. Amikor testi, lelki, szellemi igényeink ki vannak elégítve, akkor éppen nem vágyunk semmire. Pont jó minden úgy ahogy van.Ezt az állapotot keressük.

A feladat tehát egyszerű.

Vizsgáljuk meg az adott területeket külön külön:

TEST:

fantasy-2659483_1920.jpg

A testünk egy finomra hangolt gépezet.

De kevesen mondhatják el magukról,hogy testük ha más nem,bizonyos kor fölött nem igényel karban tartást.Nem hiába mondják,hogy ép testben ép lélek!Akinek a mozgása, testi funkciói bármilyen oknál fogva korlátozottak mind egy dologra vágynak a legjobban. Egészségre.Akinek ez megadatott. Hajlamos megfeledkezni róla.Amíg fiatalok vagyunk az egészségre a legtöbben úgy tekintünk, mint valami előjogra. Pedig ha meg is kapjuk ezt az ajándékot akkor is hamar el veszíthetjük, ha nem foglalkozunk vele eleget.A testet el kell látni megfelelő tápanyagokkal és terheléssel.Az egészséged és a külsőd,  az életkorod előrehaladtával egyre inkább tükrözni fogják a rá fordított figyelmed mennyiségét és milyenségét.Ha nem törődsz a testeddel szétesik. Nincs ezen mit szépíteni.

Ahhoz,hogy egyben tudd tartani foglalkoznod kell vele és PONT!Ha eddig nem tetted, akkor a legjobb idő arra,hogy elkezdd,a most!És ebbe nem csak a sport és az táplálkozás tartozik bele,hanem a kivizsgálások,egyéb "karbantartási munkálatok" is.Ne halogasd a kisebb műtéteket ,fogorvost stb...Ezekre mindig szánj időt ,energiát és pénzt is!

Ha előre eltervezed milyen lépéseket teszel az egészségedért és hogyan és milyen anyagi forrásból fogod előteremteni az ehhez szükséges dolgokat, akkor egy váratlan helyzet kevésbé fogja taccsra vágni az egészséged.

De nem csak a test karbantartása a fontos...

A következő terület amiről szeretnék írni az a

LÉLEK:

meditation-1384758_1920.jpg

A lelkünk egészségéért is elsősorban mi vagyunk a felelősek.

Persze mindenkinek jól esik ha a másik megsimogatja egy kicsit a lelkét,de ne felejtsük el,hogy ez SENKINEK nem feladata!Nem csak az anyagi helyzetéért és a testi épségéért ,de a lelki egyensúlyáért is mindenki saját maga felelős elsősorban.Érdemes tehát lépéseket tennünk a lelki jólétünkért is. Mi tesz boldoggá?Egy utazás? Egy hobbi, vagy egy költözés,hogy végre ráláss a hegyekre?Esetleg családot szeretnél? Ha még most nem is adottak a körülmények, hidd el jól fog esni a lelkednek,ha ezekért a dolgokért el is kezdesz tenni valamit.Tegyél félre az utazásra, vagy koncertre.Költs a nyugalmadra.Ha elkezded alapozni a jövőd a lelked is könnyebben megnyugszik.Kényeztesd kicsit és álmodozz.Aztán  készíts egy tervet hogyan éred majd el.Találd ki hogyan teszed majd magad boldoggá..Ha ebben valaki segít neked az az extra!De elsősorban magadra építsd magadat...!

SZELLEM:

artificial-intelligence-3382507_1920.jpg

Szárnyaljon csak a lelked,de emellett kérlek szépen légy észnél!

Ahogyan a test nem az igazi lélek nélkül, úgy a kettő sem teljes az elme, a tudat nélkül.

Ez nem egy spirituális blog.De ha az lenne, akkor is törekednék arra,hogy megvédjem az elmét mint fogalmat. Igaz sokszor gátat szab nekünk.De ezért van. Ez a feladata. A biztonságérzet és az ész nélküli élet hamar véget érhet. És ha nem tanulnánk a hibáinkból, nem raktározná el az agyunk azt a rengeteg információt és tapasztalatot akkor a testünk és a lelkünk újra meg újra ugyanazokkal az akadályokkal találnák szemben magukat és fogalmuk sem lenne mit tegyenek.Az eszünk pontosan azt teszi amire való.Elraktározza az információkat és optimális megoldásokat keres a lélek és a test számára.Próbálja minimalizálni a kockázatokat.Uralja az ösztönöket.

Így tekintve elég fontos szerepe van neki is ugye?

human-3789910_1920.jpg

Törekedjünk tehát arra,hogy meglegyen az egyensúly.

Ha valamelyik területet elhanyagoltuk mostanában, akkor fordítsunk rá egy kis extra figyelmet.

Minden döntésünknél ,úgy a pénzügyeinkben is fontos,hogy ne csak ésszerű döntést hozzunk,hanem olyat aminél figyelembe vettük a testi és a lelki szükségleteinket egyaránt.És ami boldoggá tesz minket , lehetőleg hosszútávra..

Az egyensúlyt megteremteni nem könnyű.De a legnagyobb ellenségeid a halogatás és a felesleges aggodalmak.Ezért kell hát edzésben tartani a testet, lelket, szellemet.Így amint megszűnik a lábadban a remegés, el tudsz indulni. Ezután pedig már nincs más dolgod mint megőrizni az egyensúlyt.

beach-3471466_1920.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenelohangya.blog.hu/api/trackback/id/tr10014363041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása