Zenélő Hangya

Pénzügyi Tervezés

Neked ki a mércéd?

2018. november 22. 08:06 - Zenélő Hangya

Te legyél a saját mércéd!

 

Mind  hópihének születünk. Aztán szépen felolvadunk és szép egyforma jégkockákká fagyunk vissza.

happy-new-year-633041_1920.jpg

Eredetileg egy teljesen más témával készültem nektek, de a héten olyan dolgok történtek a magán életemben és folyamatosan olyan dolgok jöttek elém,ami miatt úgy éreztem ez a téma sokkal fontosabb.....

Hiszen hogyan is lehetne pénzügyekről, befektetésekről érdemben beszélni amíg a szomszédnéni, anyukád vagy épp a barátnőd,pasid de még a postás is  jobban tudja majd NÁLAD,hogy mit kellene tenned?Mibe kellene belevágnod...mibe érdemes fektetned a pénzed és úgy egyáltalán,hogy NEKED mit kellene tenned.....?

Nagyjából mindannyian egyedinek születünk. Hatalmas tervekkel, vágyakkal és azzal a tudattal indulunk neki az életnek,hogy bármi lehet belőlünk.Mindent elérhetünk....

angel-3261548_1920.jpg

El is képzeljük mindannyian majd ha nagyok leszünk....Mik is leszünk.Gazdagok meg szépek. Tűzoltók és katonák meg nyilván jobb szülők mint a mieink. (Ha jók voltak hozzánk,ha nem). 

fantasy-3367795_1920.jpg

 

Aztán jön az ovi.Ha szerencséd van szép kislány/kisfiú vagy. Jobban is gyúrod a gyurmát mint a többiek.Az óvónéni is oda van érted. Te mondod a legszebb verseket anyák napján.A te levélnyomdádat rakják ki a folyosóra és te vagy a bezzeg gyerek!Ha viszont  nem nyúltál bele a tutiba,akkor már jó eséllyel az általánosba úgy mész,hogy már kapisgálod....nem annyira éri meg kilógni a sorból...A szárnyaid már csak csonkok,De ha meg is tudtad őket tartani akkor itt kösd fel a gatyád!

the-black-sheep-3702973_1920.jpg

Mert ha valahol nem szeretik ha kilógsz a sorból az az iskola! (Most nem azokról írok akiknek volt szerencséjük magánsuliba, waldorf iskolába járni).

Megtanulod szépen hogyan NE legyél más.Hogyan fogadd el a korábbi mintákat , sémákat még akkor is ha belenyomorodsz.És ha rá is jössz,hogy neked nem jó az adott minta ....sajnos mire valóban lesz esélyed változtatni addig még jó sokáig és jó sokan fogják azt sulykolni beléd,hogy a más az rossz!Nem kell ehhez melegnek lenni vagy kövérnek kérem szépen....Bőven elég ha te nem akarod a süsüt nézni vagy lány létedre inkább a fiukkal autóznál ahelyett,hogy a sütibabát szagolgasd. Máris különc leszel.Egy lehetetlen alak aki nem tud alkalmazkodni a környezetéhez.

cup-3128091_1920.jpg

 

Még mindig vannak terveid, céljaid. Lehet,hogy pónifarmot akarsz vagy egy kunyhót az erdő szélén. De már megtanulod azt,hogy nagy közönség előtt erről ne beszélj. Megtanulod,hogyan legyél ugyanolyan mint mások.Hogy ne lógj ki a sorból.Ha mégis ki mersz lógni és a szüleid és a tanáraid is támogatnak ebben, akkor majd a társaid visszarángatnak a földre.Hiszen addigra már megtanulták ők is és te is,hogy másnak lenni nem csak bűn.De üldözni is kell azt! És aki nem csatlakozik a boszorkányégetéshez az maga is hamar mágián végzi.Így nem vitatkozol.Beszürkülsz és elkezded üldözni a színeket....És már nem is igazán tudod ki vagy te és mi a francot keresel itt?

mistake-1966448_1920.jpg

Aztán jön a középsuli....Ha eddig nem volt világos,hogy nem éri meg másnak lenni...Akkor majd itt. Itt már jó eséllyel sok tanár fog annyira "felnőttként kezelni",hogy a saját frusztráltságát levezesse rajtad.De ha ő nem is majd egy osztálytársad vagy az első intő megoldja.Itt már simán az arcodba vágják azt is,hogy ha sokat pattogsz akkor még kukásnak sem leszel jó....Nemcsoda hát,hogy az emberek 90%-a már 16 éves korára tele van frusztrációkkal.

Ezzel a jó kis pakkal löknek ki a semmibe.Te meg ott állsz bután,hogy akkor most mi van? Merre tovább?

rabbit-542554_1920.jpg

A nyuszijelmezért cikiznek.Az öltöny meg szorít...

Felvételizz az egyetemre?Lehet,hogy neked ez a célod.Akkor ez rendben is van.De melyikre? Anyád orvosnak szán apád ügyvédnek te meg igazából cukrász akartál lenni....De csalódást nyilván nem okoznál.Szóval jó akkor egyetem.De basszus te vállalkozni akartál....Ja ,hogy "azt csak a gazdag gyerekek tehetik meg"./Mondják mások.Én nem így gondolom/ Ja bocs. Akkor marad az egyetem.Ja ,hogy nem vettek fel? Magadban mégsem tehetsz kárt....hát jó akkor fizetős  egyetem vagy OKJ-Vagy lázadsz és elmész dolgozni....

handshake-2056023_1920.jpg

Üdv a munkaerő piacon!

Ha eddig nem váltál frusztrált felnőtté na majd itt!Elvárások, egy adag megfelelési kényszer....és közben meg nyilván szeretnéd az álmaidat egy tűrhető életre cserélni.Ha már meggyőztek,hogy muszáj választani.Aztán megkapod az első fizetésed.Lehet egyetem után vagy , lehet előtte.Mindegy is.Ha nem kavartad extrán jól a lapjaidat akkor vagy gyakornokként vagy képzetlen munkaerőként megkapod az első fizud. Nettó 150 (sokat mondtam).Az albid nettó 160. Most hívod fel anyádat először és kölcsönkérsz,Vagy összecuccolsz egy barátoddal aki meg pont nem úgy él ahogy te azt szeretnéd...Ezek bármelyike az első 5 évben még szinte természetes.Aztán elkezd valami hiányozni.....

depression-1250897_1920.jpgTe!Hiszen a képletből csupán magadat hagytad ki!

Közben jó eséllyel már te is megtanultad,hogy a felnőttlét az bizony ilyen .Frusztrált....

De valahol mégis érzed,hogy te nem erre szerződtél.Próbálnád is mondani. Újra bontogatni a szárnyaid.De addigra ott vannak a számlák, a gyerekek, vagy csak te és az elvárásaid.Amik valahogy nem akarnak találkozni a lehetőségeiddel....

Mi tehetsz most?

stadium-165406_1920.jpgElőször is nézz szembe a tényekkel!

Boldog vagy így?

feedback-3677258_1920.jpg

Ha igen , akkor te valamilyen furcsa módon függetlenítetted magad az elvárásoktól, vagy hazudsz magadnak....

Ha az előbbi akkor gratulálok!Számodra véget ért a cikk :)

Ha nem, akkor olvass tovább.....

Ekkorra már valószínűleg te is eltanultad hogyan kell másokat hibáztatni a nem túl kielégítő életedért.... Ezzel 2 dolgot érhetsz el.

anders-3361950_1920.jpg

Vagy te is elkezdesz másokat frusztrálni vagy magadat döngölöd a földbe még jobban....De egyik sem a jó megoldás!

Elég ideig próbáltad már magadat mások kulcsaival kinyitni.Ha eddig nem sikerült ezután sem fog!

Hagyj fel a mellébeszéléssel és nézz szembe a tényekkel! A te hibád,hogy eddig azzal az eszközzel próbáltál boldogulni amivel a szüleidnek/tanáraidnak/barátaidnak (sem) ment! 

confused-880735_1920.jpg

"Régi kulccsal nem lehet új ajtókat nyitni".

Kérlek engedd el ezt a vonalat!Ha az elmúlt 15-50 évben nem vált be, most sem fog!

Nem tehetünk eleget mindenki elvárásának, nem szolgálhatjuk ki mindenki igényeit. Az emberek annyira sokfélék, és olyan sokfélét és ellentéteset követelnek tőlünk, hogy szét kellene szakítanunk magunkat a megsemmisülésig, ha mindennek meg akarnánk felelni. Nem lehetünk jók mindenki szemében (...). Ez nem lehet magatartásunk mértéke. Szelektálnunk és választanunk kell az elvárások között. Ennek mértéke saját meggyőződésünk, lelkiismeretünk. Ezért adott esetben tudnunk kell nemet mondani. Csak a jellemtelen, konformista embernek nincsenek ellenségei.

Popper Péter

Először is tudatosítsd magadban,hogy NINCS rossz út! A TE életed a te életed!

right-238369_1920.jpg

 

Annyiszor cs***ed el ahányszor csak kell, vagy ahányszor csak NEKED belefér!

Amíg másoktól várod a megoldás lehetnek elvárásaik is veled szemben.Viszont ,ha vállalod a felelősséget a saját döntésedért onnantól senki sem törhet pálcát feletted!SENKI! Sem anyád sem apád sem a barátaid SENKI!

Önállóság...

Nekem az utolsó főnökön mondta: "Nincs választásod".Volt! Már nem dolgozom neki!

Ezen a ponton nyilán csak abban a tudatban válhatsz ÖNÁLLÓVÁ,ha vállalod a döntésed következményeit.Úgy nem lehetsz független ha közben meg van aki finanszírozza mindezt.Akkor az önállóságod csak egy illúzió!Ha nem érzed a bőrödön a döntésed akkor ne is várd el,hogy felnőtt ként kezeljenek!Amíg más viseli a döntésed (akár anyagi) következményeit , addig joggal érezheti az a valaki,hogy gyámkodhat feletted.

Mondom magyarul...Ha felmondasz a semmire,akkor ne várd a párodtól, anyádtól vagy a barátaidtól,hogy kihúzzanak a kakiból.Ha meg mégis elvárod,akkor ne hisztizz,ha gyerekként kezelnek.

Véleményem szerint itt indul a felnőtt lét...És ha már a magad ura vagy, akkor hülye lennél mások elvárásai szerint élni!Ez egy két irányú utca...Állj a saját lábadra!Nem lesz mindig egy Happy meal menü ,de hidd el megéri!

child-3443739_1920.jpg

 Mert innentől senki, de senki nem dumálhat majd bele az életedbe!

Onnantól kezdve,hogy nincs sugar daddy, nincs apanázs, nincs anyanázs, onnantól vagy a magad ura! És onnantól mondhatod azt joggal,hogy "This is not your business"!

Addig nem!Ezt fogadd el. Ez az élet.Itt kezdődik el!

desert-tortoise-987972_1920.jpg

Az új életed itt kezdődik el!

És ez az a pont ahol TE döntheted el mire mennyit költesz és ha marad megtakarításod, azt hová teszed!

És ebben ne hasonlítsd magad másokhoz!

apple-1594742_1920.jpg

 Ami az egyiknek bejött, az a másiknak nem biztos,hogy be fog! És ami neked bejön az nem biztos,hogy másoknak is be fog!

Ezért a legjobb,ha azt teszed ami NEKED a legjobb.

Ilyenkor sokszor szembemegy a logika a vágyakkal...

brain-3017071_1920.png

Ezért fontos,hogy megtaláld azt a megoldást amiben az eszed is megnyugodhat és a szíved sem törik össze.

Szerencsések vagyunk....2018-ban valóban szinte mindent elérhetsz ha eleget teszel érte.Nincsenek áthidalhatatlan társadalmi kasztok.Nincsenek átléphetetlen határok!Csak benned!

girl-2940655_1920.jpg

Merd a saját utadat járni! És kérlek ne higgy senkinek!SENKINEK aki azt mondja nem így van!Bárki bármit mond Ma!Magyarországon! tudsz félretenni,ha megtalálod a módját..És nem, nem vagy kiszolgáltatva az államnak , a szüleidnek, vagy a banki kamatoknak!/Ha te nem szolgáltatod ki magad!/

street-sign-141396_1920.jpg

 Mindig csak magadhoz mérd magad!Más sosem fogja tudni 100% bizonyossággal,hogy NEKED mi a jó!

Élj szívből és légy észnél!Határozd meg mit szeretnél elérni és mennyit vagy hajlandó ezért áldozni!

A többiben segítek ;)

graph-1019845_1920.jpg

zenelohangya@gmail.com

ha nem akarsz lemaradni a cikkekről, akkor pedig itt tudsz követni:

https://www.facebook.com/zenelohangya/

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zenelohangya.blog.hu/api/trackback/id/tr4314385794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berta Csacsi 2018.11.24. 12:16:51

Kimaradt egy igazi társ....mindig csak én, én.ezért guvacc meg.

Zenélő Hangya 2018.11.24. 12:20:59

@Berta Csacsi: Szándékosan maradt ki, mivel szerintem a pénzügyeink rendezését jó esetben nem az igazi társtól várjuk el.És ez egy pénzügyi blog :)

Philadelphia 2018.11.25. 10:38:21

Kedves Zenélő Hangya! Pszichológus nem adhat olyan tökéletes látlelet az életemről, mint a cikked. Eminens kisdiákként én mondhattam a ballagó 8.-osok búcsúbeszédét. 4 évvel később, már nem eminensként, de a szalagavató beszéd is nekem jutott. Egyetemi előkészítőre jártam 17-18 évesen. A többiek ittak, buliztak és kinéztek, mert 16 évesen már 2 középfokú nyelvvizsgám volt. A jogot cum laudéval végeztem. Jött az első alku az ezredfordulón: Békés megye egyik legjobb ügyvédjénél lehettem ügyvédjelölt 3 évre, nem adott bért, még minimálbért sem, TB-met a szüleim fizették. Nászajándékba kaptunk egy városközponti lakást. 29 éves koromig busszal és vonattal jártam tárgyalásra, majd megkaptam Apám levitézlett autóját...éppen váltam. Senki nem mondta, hogy az ügyvéd szakma az ismertségről szól. A családi modell elégnek tartotta az európai szintű ügyfélkiszolgálást. Nagyon szerettem ügyvének lenni, a mostani párom tisztára irigyelt kapcsolatunk elején, hogy egy száll semmiben telefonon megoldva az ügyet kerestem 100.000.Ft-ot, amiért ő éjszakai műszakpótlékkal 1 hónapig gályázik. Aztán eljött 2012. lezárult az összes ügy, de nem jött új ügyfél. 2013. január 1.-gyel bezártam. 2019. január 1.-gyel újra kinyitok. Ami közte volt, az megy a kukába. Senkinek nem kellettem, senki nem vette meg az írásaimat, senki nem adott pénzt az ötleteimre. 2 posztgrad diplomám van és 3 nyelven beszélek. Valahogy se Londonban, se Bécsben, se Berlinben nem hitték el, hogy magyar jogi diplomával bármilyen irodai munkára jó lehetek. A Netflix és az AmazonFilms nem cuppant az angol forgatókönyvemre. Árultam volna fegyvert Dél-Szudánban, az embargó miatt nem lehetett; fehérneműt Iránban -Herr Menyhért már jelen vagyunk Iránban, mentem volna templomot építeni Észak-Koreába, és Kurdisztánba angolt oktatni menekülttáborba. Semmi visszajelzés. Senki nem hiszi, hogy meg tudnám csinálni a Motor City Havannát. 43 éves leszek, és fogalmam sincs mit csináljak a joggal. Banki -takszöv- szférában sok ember székét, és sok kisbefektető pénzét megmentettem egy piramisjáték leleplezésével, de mindenhonnan elküldtek, mintha rosszat tettem volna a leleplezéssel. Korrupcióra nem vagyok képes, és rendőrként, navos-ként, ügyészként nem ment volna le a torkomon, hogy 2-3 évet várjak egy letartóztatással, mert a politika éppen most adott kilövési engedélyt. Próbálkoztam volna informatikával, de a matektesztek miatt sehol nem volt második forduló. Hiába akarnék én olyan bőr alatti chip-et, ami egyszerre SIM, GPS, autókulcs, lakáskulcs, TBkártya, személyi, útlevél stb. És világszabadalom legyen rá. 2 sérv után nem leszek polcfeltöltő, se fűtetlen üzemcsarnokban Amazon csomagelosztó. Szexmunkások ügyvédje akartam lenni, de kiderült, hogy van jogászuk. Nehéz látni merre tovább, mikor a szülői válasz csak annyi: "Majd pont téged engednek oda, hogy megcsináld." Már a postára se szívesen megyek el, mert rögtön letámadnak a nemlétező megtakarításaimra. Fogynak az opciók...
süti beállítások módosítása